Tibetaanse Terrier

De Tibetaanse Terrier is een ras uit rasgroep 9. Het is een oud hondenras afkomstig uit Tibet, hier werden ze gehouden in het ruige terrein en klimaat door nomaden. Ze werkten als herder en voor de bewaking. Doordat de tibetanen relatief klein zijn en zeer lenig konden ze in de berggebieden dienstdoen waar de grotere honden dit moeilijk konden. De tibetanen staan er om bekend dat ze heel goed en hoog kunnen springen. Ook werd de Tibetaanse Terrier door de monniken als gezelschapshond gehouden.

 

De tibetaanse Terrier is een levendig en vrolijk ras. Altijd zijn ze wel in voor een spelletje en wandelen vinden ze heerlijk om te doen. Wij merken dat ze een dagje minder wandelen ook niet erg vinden, dan vermaken ze zichzelf wel, maar dan kun je wel een drukkere hond in huis verwachten.

De Tibetaanse Terrier wordt steeds meer een allemansvriendje, vroeger zag je veel terughoudende honden in het ras. Over het algemeen kunnen ze goed met kinderen overweg. 

De Tibetaan is waakzaam als het moet. 

 

De vacht van de tibetaan is lang en stijl, golvend haar is ook acceptabel. De vacht heeft wel onderhoud nodig. Het is aan te raden de hond eens in de drie weken in bad te doen en te wassen met een speciale hondenshampoo, zo blijft de vacht makkelijker doorkambaar. Daarnaast is minimaal een keer per week de hond borstelen en kammen wel nodig. (Grote) klitten ontstaan snel en voordat je het weet is de vacht aan het vervilten. Het is belangrijk de pup al van jongs af aan te laten wennen aan borstelen en badderen zodat dit later geen probleem gaat worden.

De vacht van de Tibetaanse Terrier is er in vele kleuren. In feite is iedere kleur toegestaan, uitgezonderd chocolade- of leverkleur.

 

De Tibetaanse Terrier reu mag tussen de 36 en 41 centimeter groot zijn, teefjes iets kleiner.